ÇİÇEK EKMEK


                       ÇİÇEK EKMEK





Bugün evdeki ekmek kokusu beni eskilere götürdü.
.Ben fırıncı bir ailenin en küçük kızıyım . Rahmetli dedem,babam,amcalarım, amcamın oğlu hepsi fırıncıydı ekmek, simit, açma, poğaça, pasta.....
Ben ne yazık ki onların tariflerine yetişemedim ama yediğim herşey sanki aklıma kazınmış.
Hem hüzünlendim hemde onların hepsini andım.
Sanırım genlerimizden bana da birşeyler geçmiş, güzel bir miras kalmış.
Her birine Allah tan rahmet diliyorum.
Şimdi tarife geçiyorum

MALZEMELER

1pk pakmaya ekşi ekmek mayası
1,5 su bardağı su (200gr lik bardak kullaniyorum)
Un (3.buçuk,4 bardak) 500 gr
2çay kaşığı  tepeleme tuz
2çorba kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI
Unu eleyip yoğurma kabına alın(3bardak olarak başlayın) tuz,maya zeytinyağı ilave edilerek suyu azar azar ekleyerek yoğurun ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın.10 dk kadar yoğurun
(Ben 4 bardak un 1,5 su bardağı su kullandım.)
Hamurun kabarması için yüksek bir tencereye alın ve üzerini streçle kapatıp sıcak durup mayalanması için ince bir battaniye yada sofra beziyle sarın.
45/60 dk  iki katina çıkana kadar bekletin.

Mutfak tezgahını biraz unlayın ki hamurumuz yapışmasını.Hamuru tekrar biraz yoğurup 7 parçaya bölüp yağlı kağıt serilmiş tepsiye yada kalıba yerleştirin üzerine elinizle hafifçe su sürüp susam, haşhaş, ayçiçeği çekirdeği,serpebilirsiniz  önce 200 derecede 10 dk daha sonra 180 derece de 30 dk pişirin (Ben turbo lu fırında 36 dk da pişirdim)

Fırından çıkınca yine elinizle üzerine su serpip ince bir havlu ile örtün. 🏠 evde ekmek yapımını mutlaka deneyin.

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder