FIRINDA KARAMELLİ AYVA TATLISI



       FIRINDA KARAMELLİ AYVA TATLISI




  Tüm püf noktaları ile ayva tatlısı
Tatlının güzel olması için tatlı ekmek ayvası kullanın yamuk yumuk değil düzgün meyvaları tercih edin.
 Bu tatlının  renginin kırmızı olmasını istiyorsak kırmızı gıda boyası kullanabilirsiniz. Ben boya kullanmadım
Daha doğal bir renk için ayvanın çekirdeklerini  kullanacağız.
Ayva tatlısı pişerken renginin koyulması için beklemeyin.Soğudukça rengi belirginleşir.
Pişme esnasında oluşan şerbeti tatlının üzerinde kullanın içindeki çekirdekleri ayırmayı ki koyulaşsın.
Tüm bunlara dikkat ederseniz leziz bir tatlı yaparsanız.


MALZEMELER
4 büyük ayva (ekmek ayvası tercih edin)
8çorba kaşığı toz şeker
8çorba kaşığı esmer şeker
1su bardağından 2parmak eksik su (iki poşete paylaştıracağız)
2 adet fırın poşeti
1adet limon

KARAMELİ

2 Çorba kaşığı toz şeker
1 Çorba kaşığı tereyağı
1kahve fincanı krema
1kahve fincanı  ayvanın şerbeti (fırından çıkınca ayıracağız)

KREMASI
1 Kutu krema (1kahve fincanı ayırın)
1poşet kremşanti

YAPILIŞI
Ayvaları yıkayıp ikiye bölüp kabuklarını soyun çekirdeklerini ayırın.
Ayvaları kararmaması için limonlu suda bekletin.
Toz şeker ve esmer şekeri karıştırın (esmer şeker yoksa hepsini toz şeker kullanın 16 kaşık)
Ayvaların ortalarına 2 çorba kaşığı toz şeker doldurun.
Fırında poşetine 4 tanesini yerleştirin aralarına ayvaların kabuklarından ve çekirdeklerinden koyup suyunu ilave ederek, ağızını bağlayın. Üzerini kürdan la delikler açın
Diğer poşetede aynı işlemi uygulayın.
Alt üst fırında (ben turbo ayarda  pişirdim)
 160 derecede 30 dk 200 derecede 45 dk toplam 1 saat 15 dk da pişirdim
Her fırınının pişirme süresini farklı dır.
Fırından çikardığınız torbayı dikkatlice açın.
Torbada biriken şerbetten 1-2 kaşık ayvaların üzerine gezdirin.
Tamamiyle soğumasını bekleyin.(ben akşam yapıp sabaha kadar beklettim)
Poşetteki şerbeti çekirdekleriyle birlikte cam saklama kabına alın.Şerbet soğudukça içindeki çekirdekler koyulaşmasını sağlıyor.

KREMASI
Kremadan 1kahve fincanı karamelde kullanmak için ayırın . Kalan kremayı 1poşet kremşanti ile kıvam alana kadar çırpın buz dolabında bekletin.
Sıkma torbası na alıp ayvaların üzerine sıkın.

KARAMEL
2 Çorba kaşığı şekeri bir tencereye alın kısık ateşte eriyene kadar pişirin. Kaşık kullanmadan tencereyi hafifçe sallayın.
Eriyip rengi değişen şekere tereyağını ilave ederek karıştırın, ardından kremayı ve ayırdığınız şerbeti ilave ederek hızlıca karıştırın. Katılaşırsa merak etmeyin ısındıkça eriyecek.
Karameli kısa sürede pişirin süreyi uzatırsanız şeker yanar ve yanık bir tad oluşur.
Karamel tamamen soğuyunca kremanın üzerine kaşıkla dökün.(karamel sıcak olursa kremayı eriyir.)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder